avagy tudtad, hogy a sneaker sikerében E.T. a földönkívüli is főszerepet játszott?

Bár az alcím kissé túlzás, a Skechers cipő birodalom kezdeti időszaka mégiscsak popkulturális kikacsintásokkal volt kikövezve. Éppen ezért, nem csigázzuk tovább az érdeklődésed, inkább máris eláruljuk, hogy mi köze van E.T.-nek a Skechers történetéhez. Ezen kívül arról is lerántjuk a leplet, milyen kitérők után vált a világ egyik legismertebb és legkedveltebb sportcipő márkájává a Skechers. Kukkants be a Skechers sneakerek kulisszái mögé te is!

A Skechers cipő gyárának alapítása az 1992-es esztendőre, a márka tényleges indulása pedig 1993-ra tehető. Az ezt megelőző években a sportcipő piacot 2 nagy márka uralta. A férfiak terepén egyelőre a Nike hódított, míg a nőknél a kultikus amerikai L.A. Gear sportcipőmárka volt a nyerő.

Ráadásul a Skechers sztori is az L.A. Gearrel kezdődött

Az L.A. Gearnek is Robert Greenberg, a Skechers későbbi alapító-tulajdonosa volt az első embere. Az L.A. Gear és így közvetve a Skechers alapításában is közrejátszott, hogy Greenberg 10 000 dollárért vásárolta meg az E.T. licenszjogait.

Ennek köszönhetően saját cipőfűzőin hirdetheti a filmet és a szereplőket, ami nagy sikert aratott az 1982-es mozifilm rajongói körében.

A sikert persze itt is számokban mérték: 8 hét alatt mintegy 3 millió dollárt hozott a kasszába. Greenberg pedig ebből a bevételből alapította meg a női igényekre szabott sportcipőmárkát. Azonban az évek múlásával és a cég piaci részesedésének csökkenése miatt az egykori alapító inkább a távozás mellett döntött.

Ekkor jött a Dr. Martens, majd a Skechers cipő

Persze magunk között szólva már az L.A. Gearre sem lehetett panasza. Hét éven belül ugyanis összesen 900 millió dolláros bevételre tett szert különleges, neonszínekkel hódító női sportcipőivel, így a távozás után már a kezdőtőkéje is megvolt a későbbi világmárka megalapításához.

L.A. Gear sneaker

Mielőtt azt hinnéd, hogy az ismételt újrakezdés után Greenberg rögtön a saját brandjében gondolkodott, eláruljuk, hogy tévedsz. Az eredeti tervek ugyanis még arról szóltak, hogy a Skechers a Dr. Martens cipők forgalmazója lesz. Azonban menet közben változott a felállás és Greenberg a fiával együtt inkább a saját kollekció megtervezésére, fejlesztésére és marketingjére összpontosított.

Az elképzelések szerint az alkalmi utcai cipők felé nyitottak volna, megcélozva a fiatal és bevállalós vásárlókat. Végül 1993-ban döntöttek úgy, hogy Skechers néven indítják útnak a márkát.

A Skechers sportcipő és a sneaker diadalútja

 Az 1990-es évek elején már világosan látszott, hogy a sportcipő és a sneaker a cipőpiac jelentős résztvevőivé váltak. Gondoljunk csak az Adidas, a Nike, az Air Force 1 vagy éppen a Michael Jordan nevével fémjelzett korabeli kollekciókra. Azonban ezek a márkák akkoriban olyan sportcipőket gyártottak, amiket a merészebb fiatal korosztály már az utcán is hordott.

Viszont ezekkel akadt egy probléma: ezeket a sportcipőket leginkább a férfiak ízlésére és kényelmére szabták, míg a női igényekre nem sok gondot fordítottak. Emellett pedig az utcai sneaker választék is elenyésző volt. Ezt a kettős hiányt ismerte fel időben a Skechers cipő.

Elő is rukkoltak első világhírre áhítozó modelljükkel, ami a Skechers Chrome Dome névre hallgatott. Ez a sneaker magas talppal, koptatott stílussal tört az élre, ami rendkívül jól passzolt a grunge-os, kőmosott és szakadt farmerrel hódító megjelenéshez. Férfiaknak-nőknek egyaránt.

Skechers cipő – ahogy ma ismerjük őket

 A Skechers lenyűgöző sneaker kínálatában már több mint 3000 féle férfi, női és gyermek modell található. Bebújós cipők, papucsok, magas talpú sneakerek, csizmák és bokacsizmák, de férfi bakancsok is találhatók a széles kínálatban. A tervezők szerencsére nemcsak a trendi színek, a tetszetős vonalvezetés terén alkottak nagyot, hanem a maximális kényelemre is ügyeltek.

piros skechers cipő

A gondos tervezésnek köszönhetően a Skechers lábbelikben olyan fejlett technológiákat alkalmaznak, ilyen például a GogaMat ütéscsillapítás. Ezt többek között a Skechers GOwalk sneakereiben rejtették el, de például a Skechers NextWave női papucsokban is találkozhatunk vele. Ezeket egyébként akár online vásárlás során is beszerezheted, az egyik legnagyobb hivatalos forgalmazónál, a Borgo.hu webáruházban.

A GogaMat egyébként kifejezetten a lábbelik párnázottságra helyezi a hangsúlyt, amit a GO Pillars rezgéscsökkentő talpbetét tesz még hangsúlyosabbá. Ez a két technológia a futás, a séta, az edzés során segít a visszapattanások, a rázkódások okozta terhelés csökkentésében. A GOrun technológia pedig a láb alátámasztására és az ütéscsillapításra helyezi a hangsúlyt.

Olyan, mintha a fellegekben járnál

A Skechers sportcipők speciális technológiáinak köszönhetően a talp belső és középső része egyszerűen elnyeli a becsapódást kísérő erőhatásokat. Emellett a rugalmas sarokkialakítás, illetve a memóriahabos talpbetét kényelmes és testhezálló tartást biztosít a lábnak, valamint segít a gerinc tehermentesítésében.

másnapi csere webshop

További trendekről és akciókról olvashatsz,
ha feliratkozol a #borgosztikus blogra!

Ezeket olvastad már?

A popcorn-talpú sportcipő és az 5 rivális

A popcorn-talpú sportcipő és az 5 rivális

Ápr. 18. 2024 | szerző: Donáth Kitty  Különleges sportcipő nem sok helyen elérhető, hisz többnyire az átlagost könnyű eladni. Egyáltalán mi számít különlegesnek? Pont ennek próbáltunk utánajárni a saját raktárunkban kódorogva. Az biztos, hogy nem csak a kinézet...

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Mar 7, 2024 | szerző: Szabó Dénes  Őrület söpör végig a világban. Főleg Európában nagy az érdeklődés. A Temu betörte az ajtót a filléres áruival és mindenkitől el is venné a piacot az öreg kontinensen. Sokakat izgat hát itthon is a kérdés: Temu vagy magyar...

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Feb 28, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Sneaker lázban ég a világ az elmúlt 4-5 évben. Mondhatni óriási az érdeklődés az egész bolygón (hivatkozva a Grand View Research USA adataira). A borgo webshopban is 70%-ban sneakereket árulunk. Van aki télre is ezt hordja és...