Akár bevalljuk, akár nem, időnként még a kedvenc cipőink karbantartása is háttérbe szorul a napi teendők mellett. A cipőápolás elhanyagolása azonban nemcsak hónapokkal rövidítheti meg a lábbeli élettartamát, de idővel már ránézni sem lesz kedves feladat. Ráadásul az elhanyagolt cipő a megjelenésünkre sem lesz jó hatással. Arról a kellemetlenségről nem is beszélve, amikor járni sem tudunk rendesen benne, mert itt-ott szorítja vagy töri a lábunkat. Szerencsére minderre van megoldás.

Akár a sportcipőket, a szexi női csizmákat, az elegáns velúrbőr cipőket kedveljük, cipőink karbantartását egyik esetben sem szabad elhanyagolni. Nemcsak azért, mert egy foltos vagy sáros lábbeli rontja a gondosan összeállított megjelenésünket. Hanem azért is, mert a megfelelő cipőápolás és karbantartás hiánya akár 5-6 hónappal is megrövidítheti a cipő élettartamát.

bőrcipő ápolás borgo

Mit tehetünk cipőink védelme érdekében?

Bár a cipőtisztítás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, a mindennapi használat során is sokat tehetünk a problémák megelőzése érdekében. Ha ugyanis egy kicsit jobban odafigyelünk arra, hogyan bánunk a cipőnkkel, nekünk is kevesebb dolgunk lesz vele.

 

  1. Mindig az alkalomnak és típusnak megfelelően használjuk a cipőt

    Azaz ne akarjunk bőrcipőben felállni a futópadra, vagy egy velúrbőr lábbeliben megmászni a Kékest. Ugyanígy, a vászoncipőknek sem tesz jót, ha belepottyan a Balatonba, vagy egy sáros terepen kellene átkelnünk vele.

  2. Mindig tartsuk be a gyártó cipőtisztításra vonatkozó szabályait

    Cipővásárlás előtt vagy után, érdemes megnézni, hogy a gyártó milyen tisztítási módszereket javasol. Ha jót szeretnél tenni a cipődnek, tartsd be ezeket az ajánlásokat, hiszen a lábbeli készítői kívül-belül ismerik a terméküket. Tudják, hogy mi az, amivel megóvhatod a cipődet és mi az, amivel inkább csak ártasz neki.

  3. Figyeljünk oda az impregnálásra

    Vannak olyan cipőfajták – például az egyes bőrtípusok – amiket különböző módszerekkel és impregnáló szerekkel megóvhatunk az időjárás és más viszontagságoktól. Gyakorlatilag egyfajta védőburkot képezünk a cipő felületére, ami víz- és szennyeződéstaszítóvá teszi a lábbelit. További előny, hogy az impregnált védőrétegnek köszönhetően nem jut át például a sár a cipő belső részeibe. Jobb lesz a cipő szakítószilárdsága és az állagmegóvás is megvalósul vele, így már az első felvétel előtt érdemes impregnálni a cipőt.

  4. Ügyeljünk a formára is

    Gyakori kritika a cipők kapcsán, hogy egy idő után elveszítik a formájukat. Ez valóban így van akkor, ha nem teszünk semmit annak érdekében, hogy ezt megelőzzük. A sámfa vagy az újságpapírral kitömés sokat tesz azért, hogy cipőink akár éveken át hozzák a megszeretett formájukat.

 

A cipőápolás fortélyai

Azzal nem mondunk újat, hogy ahány cipő, annyiféle módszer ajánlott a tisztántartásukhoz. Viszont az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb cipőfajtákat és azt, hogyan tarthatod tisztán őket.

 

Textil cipők

Az első és legfontosabb dolog: sose mossuk őket mosógépben. Száraz tisztítás során keféljük ki a felső részét, de ha a szennyeződés típusa megkívánja, a nedves tisztítás is jót tesz neki. Textil cipőknél különösen fontos, hogy a rendszeres cipőápolás része legyen az impregnálás.

textil cipő tisztítása

Puha bőr cipők

Első körben a száraz tisztítással indítsunk. Puha, száraz ronggyal vagy kefével távolítsuk el a szennyeződéseket a cipő felső részéről. Utána jöhet a cipőápoló krém, majd egy textilkendővel dörgöljük fényesre a felületet. Mivel a puha bőr sem szereti a nedvességet, erősen ajánlott impregálni a bőrcipőt, valamint csak és kizárólag bőrcipőkre szabott készítményeket használjunk a tisztítás során.

puha bőr cipő borgo

Velúr

Ahhoz, hogy ne sértsük meg a kényes felületet, gumikefe vagy fehér cipőradír segítségével keféljük tisztára a felületet. Nagyon fontos, hogy semmilyen krémet ne kenjünk rá, mert azzal gyakorlatilag tönkre tesszük a cipőt.

velúr cipő ápolás

Zsíros bőr

Ez a típus rendkívül érzékeny, hiszen az anyagán minden apró karcolás és szennyezés meglátszik. Érdemes úgy tisztítani, mint a puha bőrt, de arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne sárkefével essünk neki, hanem puhább sörtéjű anyaggal. Emellett a természetes csillogásért felelős olajok egy idő után elkopnak a felületről. Ezeket cipőápoló balzsamokkal és olajokkal ajánlott pótolni, mert puhítják és védik a bőrt.

bőrcipő tisztítás

Lakkbőr

Szintén kényes anyag, ami igényli az odafigyelő cipőápolást. Nem tesz jót neki az eső és a mínuszok, ráadásul gyorsan kopik. Emiatt érdemes száraz és nedves puha ronggyal is áttörölni a felületet, majd lakkbőr-specifikus tisztítószerekkel, krémekkel gondoskodni róla.

borgo lakkbőr cipő

Mű: anyag & bőr

A műanyag és műbőr cipők az legegyszerűbben karbantartható cipőtípusok közé tartoznak. Vizes lemosást követően puha és száraz ronggyal ajánlott szárazra törölni. A hagyományos cipőápoló krémek és tisztítók használata nem ajánlott.

tisztítás műbőr cipő

Gumi

Bár a gumicsizma például elég strapabíró darab, azért nekik sem árt a meglelelő cipőápolás. A kulcsszó a langyos vizes tisztítás, erősebb szennyeződés esetén puhább kefével is meg lehet próbálkozni.

gumicsizma borgo

Fogós kérdés: hogy ne törje a cipő a lábadat?

Új cipő vásárlása után kelleni fog egy kis idő ahhoz, hogy a lábfejed is megszokja az új jövevényt és alkalmazkodik hozzá. Ha 1-2 hét múltán is szorít a cipő a lábujjaidnál, vagy töri a bokádat, érdemes megpróbálkozni a cipő tágításával.

Ilyen esetben az egyik legtöbbet dicsért módszer a hagyományos újságpapírral kitömés. Ehhez persze jelentős mértékű újságpapírral kell dolgoznod és legalább 12 órán át benne hagynod a cipőben.

A másik ajánlott módszer az, ha a jégre és a fagyasztódra bízod a dolgot, amennyiben a cipő anyaga ezt megengedi. Egy erősebb és jól zárható zacskót tölts meg vízzel, amit helyezz be a cipő belsejébe. Utána – természetesen tisztán – tedd be a fagyasztóba a cipőt. A hideg hatására a víz megfagy, ami alapvetően megnöveli a térfogatát, így a cipőd is tágulni fog. Ezzel azonban csak a saját felelősségedre próbálkozz, mert nem minden cipő anyagának tesz jót a fagyasztás.

Természetesen azzal sincs baj, ha nem bízol a házi praktikákban. Vidd el egy cipészhez a szűkre szabott lábbelit. A cipészek többsége nyújt cipőtágító szolgáltatást, amik kényelmesebbé teszik a kérdéses cipőket.

 

Borgo – a stílusodra szabva

Most, hogy már tudod, hogyan tartsd tisztán és tágítsd ki az új cipőidet, itt az ideje a beszerzésüknek is. Nézz szét a Borgo széles kínálatában, válaszd ki a hozzád leginkább passzoló darabokat és rendeld meg őket online, biztonságosan.

Ha a csomagod kézhezvétele után mégsem lenne jó a méret, vagy nem tetszene a színe, ne ess kétségbe. A kézből kézbe cserével minden problémádat orvosoljuk: 24 órán belül kicseréljük a kérdéses darabot.

másnapi csere borgo webáruház

További trendekről és akciókról olvashatsz,
ha feliratkozol a #borgosztikus blogra!

Ezeket olvastad már?

A popcorn-talpú sportcipő és az 5 rivális

A popcorn-talpú sportcipő és az 5 rivális

Ápr. 18. 2024 | szerző: Donáth Kitty  Különleges sportcipő nem sok helyen elérhető, hisz többnyire az átlagost könnyű eladni. Egyáltalán mi számít különlegesnek? Pont ennek próbáltunk utánajárni a saját raktárunkban kódorogva. Az biztos, hogy nem csak a kinézet...

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Mar 7, 2024 | szerző: Szabó Dénes  Őrület söpör végig a világban. Főleg Európában nagy az érdeklődés. A Temu betörte az ajtót a filléres áruival és mindenkitől el is venné a piacot az öreg kontinensen. Sokakat izgat hát itthon is a kérdés: Temu vagy magyar...

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Feb 28, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Sneaker lázban ég a világ az elmúlt 4-5 évben. Mondhatni óriási az érdeklődés az egész bolygón (hivatkozva a Grand View Research USA adataira). A borgo webshopban is 70%-ban sneakereket árulunk. Van aki télre is ezt hordja és...