Ma már nemcsak a magánszemélyek, de a cégek előtt is rengeteg lehetőség áll, ha valóban tenni akarnak a bolygónk érdekében. Legalábbis akkor, ha nemcsak divatos reklámüzenetként tekintenek a környezetvédelem vagy éppen a fenntartható kereskedelem hívószavakra. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan segíti egy cipő webshop a fenntartható fejlődést, de az írás végére az is kiderül, hogy illik a folyamat végére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Kezdjük rögtön azzal, hogy a fenntartható kereskedelem gondolata nem mostanában kezdte el foglalkoztatni a döntéshozókat. Az ENSZ egész pontosan már 1987-ben megfogalmazta, hogy miben áll a fenntartható fejlődés lényege.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint elengedhetetlen az átállás a fenntartható fejlődésre.

Ez az egyetlen olyan folyamat, ami segít kielégíteni a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy megfosztanánk az utánunk következő generációkat, hogy ők is ki tudják elégíteni a saját szükségleteiket. Már több mint 30 éve felismerték ugyanis, hogy a kialakult szociális és környezeti problémák a gazdasági fejlődéssel is összefüggenek.

fenntarthato_webaruhaz

 „A földet nem apáinktól örököltük, az unokáinktól kaptuk kölcsön” – szellemében

Mivel 1987 óta eltelt néhány évtized, de a környezetszennyezés továbbra is súlyos problémát jelent. Szinte napi szinten találjuk szembe magunkat például a globális felmelegedés jelével, mert olyan, mintha megszűnt volna a 4 évszak: tűzforró nyarak és enyhe telek váltják egymást. Mikor láttunk utoljára itthon például tartós havat?

Ráadásul, ha jobban belegondolunk, a környezettel kapcsolatos problémák az élet szinte minden területén éreztetik a hatásukat. Átalakítja a mindennapi életünket, de a gazdasági folyamatokat is, aminek következtében az a bizonyos olló is egyre szélesebbre nyílik.

A helyzet tehát nem egyszerű, de innen szép nyerni.

Természetesen ehhez arra is szükség van, hogy mindenki hozzátegye a magáét a közöshöz. Ebben az esetben ahhoz, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát és úgy végezze a munkáját, hogy az a lehető legtöbb hajtson a társadalom számára és a legkisebb mértékben legyen terhére a bolygónknak.

 

Fenntartható kereskedelem és Borgo

A Borgonál tudjuk, hogy nemcsak egyéni szinten van felelősségünk az ökológiai lábnyomunk csökkentésében, ezért a lehetőségeinkhez mérten mi is próbáljuk a fenntartható fejlődés jegyében kialakítani a folyamatainkat. Máris mutatjuk, hogy hogyan.

 

1. Nem tartunk fenn boltokat

Ahogy láthattad már a honlapunkon is, nincsenek boltjaink, csupán egyetlen showroomot tartunk fent a raktárunk mellett. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a lépéssel hatásosan tudjuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat.

Kevesebb energiát fogyasztunk, hiszen megtakarítjuk a boltok áram-, gáz- és más egyéb ellátását. Ráadásul mivel nem kell a boltokba és a boltok között fuvarozni az árut, így a széndioxid-kibocsátásunk sem akkor, mint a fizikai boltokkal rendelkező hálózatoknak.

Természetesen ez a vásárlás élményéből és biztonságából semmit sem von le.

Sőt, inkább hozzátesz: a neked sem kell feleslegesen használnod az autót vagy a tömegközlekedést, nem kell a vevőket kerülgetned a boltokban. Az online vásárlás kényelmes, biztonságos és nem vonatkoznak rá a nyitvatartási idők: bármikor meg tudod rendelni a tökéletes lábbelit magadnak, a gyerekeknek vagy épp a nagymamádnak, akár otthonról is.

online_webshop_borgo
 

2. Szelektíven gyűjtjük a szemetet

Ez talán evidensnek tűnhet, pedig még számtalan olyan kereskedelmi egység vagy épp iroda van, ahol a szelektív hulladékgyűjtés még nem valósult meg. Mi azonban a raktárunkban és a showroomban is ezen a módon gyűjtjük a hulladékot, amiből egyébként igyekszünk minél kevesebbet termelni. Ehhez a törekvésünkhöz természetesen a boltmentes kereskedés is hozzájárul, hiszen arrafelé sokszor telnek meg a kukák a felesleges szeméttel.

 

3. Környezetbarát és vegán technológiákkal készült termékek

Bár a vegán jelző sokak számára vörös posztó, viszont a vegán szemléletnek például a cipőgyártás során is megvan a maga előnye. Azonban tekintsünk el egy pillanatra a hús- és állati eredetű alapanyagoktól mentes étkezéstől, mert a vegán életmódnak ez csupán az egyik aspektusa. A vegán életmód egyik alapvetése ugyanis az, hogy a lehető legkevesebb káros hatással legyünk a természetre.

 

zaxy_ipanema_borgo

Többek között ennek az eredménye a környezetbarát gyártástechnológiák, a természetes – és nem állati eredetű – alapanyagok használata, az állatkísérletektől mentes gyártási folyamat is. Arról nem is beszélve, hogy a vegán és környezetbarát technológiák során a gyártók kiemelt figyelmet fordítanak a hulladéktermelés minimalizálására.

Ha azt hinnéd…

hogy ezek az eljárások és alapanyagok az őskorba vetik vissza a divatot vagy épp a cipőgyártást, akkor rossz úton jársz. Vess egy-egy pillantást például az olyan világmárkák kínálatára, mint a női cipőt gyártó Tamaris, a sportos Skechers vagy a nagy múltú Wink. Ez a Skechers Flex Appeal 4.0 női sneaker is teljesen vegán cipő, ami egyébként a Wink FL433 női sneakerről is elmondható.

skechers_wink_borgo
 

4. Nem dobjuk ki, ha adományozhatunk is

Minden kereskedőnek vannak olyan termékei, amelyek kis szépséghibájuk vagy épp a kereslet hiánya miatt a raktárában porosodik. Az egyik legnagyobb hiba ezzel kapcsolatban az, ha egyszerűen kidobja a terméket, miután leselejtezte őket, mert így csak felesleges szemetet termel.

Ezért nem dobjuk ki mi sem a nálunk ragadó cipőket sem, inkább olyan embertársainknak ajánljuk fel őket, akik nem engedhetik meg maguknak az új cipő vásárlását, mert a napi megélhetés is gondot okoz. Ennek okán adományoztunk januárban 360 pár cipőt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Integrált Hajléktalanellátó Központjának. Ezt a példát bármely felelősen gondolkodó, szociálisan érzékeny vállalkozás megteheti, ezzel segítve a rászoruló embertársainkat, valamint a fenntartható fejlődést is.

https://www.facebook.com/BorgoShoes/posts/1406737506333040

charity_borgo

 

Ha a Borgot választod, a fenntartható kereskedelem is képbe kerül

Erre jó példa a kézből-kézbe cserénk menete is, ahol másnapra, egyetlen futárral visszük az új terméket és vesszük fel a “nem tetszőt” Tőled.

A legnagyobb, lengyel-központú, cipős e-kereskedő ezt két fordulóval végzi és egészen Lengyelországig viszi a magyarországi cserédet, hogy ott leellenőrizzék!

Nos, a Borgo kötelékében mi így teszünk az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért és a fenntartható fejlődésért. Ha minket választasz, te is erre a fenntartható szemléletmódra szavazol.

Nézz szét a kínálatunkban és találd meg a hozzád illő tökéletes nyári, téli vagy épp őszi cipőt. Ami nemcsak kényelmes, de csodásan áll a lábadon és még a ruhatáradhoz is megy. Te csak válaszd ki azt a cipőt, amiben jól éreznéd magad, mi gondoskodunk a biztonságos online vásárlásról és ha szükséged volna rá, a kézből kézbe cseréről is… sőt majd a számládat sem nyomtatjuk ki: inkább környezetbarát, elektronikus verziót küldünk.

másnapi csere borgo webáruház

További trendekről és akciókról olvashatsz,
ha feliratkozol a #borgosztikus blogra!

Ezeket olvastad már?

A popcorn-talpú sportcipő és az 5 rivális

A popcorn-talpú sportcipő és az 5 rivális

Ápr. 18. 2024 | szerző: Donáth Kitty  Különleges sportcipő nem sok helyen elérhető, hisz többnyire az átlagost könnyű eladni. Egyáltalán mi számít különlegesnek? Pont ennek próbáltunk utánajárni a saját raktárunkban kódorogva. Az biztos, hogy nem csak a kinézet...

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Mar 7, 2024 | szerző: Szabó Dénes  Őrület söpör végig a világban. Főleg Európában nagy az érdeklődés. A Temu betörte az ajtót a filléres áruival és mindenkitől el is venné a piacot az öreg kontinensen. Sokakat izgat hát itthon is a kérdés: Temu vagy magyar...

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Feb 28, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Sneaker lázban ég a világ az elmúlt 4-5 évben. Mondhatni óriási az érdeklődés az egész bolygón (hivatkozva a Grand View Research USA adataira). A borgo webshopban is 70%-ban sneakereket árulunk. Van aki télre is ezt hordja és...