Vans cipő! Laza, deszkás, fiatalos, kényelmes és ikonikus. Ezek a jelzők mind eszünkbe jutnak, ha egy Vans sneaker vagy tornacipő kerül terítékre. Márpedig ezekből nincs hiány, hiszen a több mint 50 éve velünk lévő amerikai márka nem egy és nem kettő ikonikus cipőt adott a világnak. Neked például melyik a kedvenced?

 

A Vans cipő története legalább olyan kalandos és érdekfeszítő, mint a márka alapítójának fiatalkora. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy rögös út vezetett el 1966. március 16-ig, amikor a kaliforniai Anaheimben megnyílt „The Van Doren Rubber Company” néven a világ első Vans üzlete.

 

De ne szaladjunk ennyire előre

Hiszen akkor az egyik alapító és többségi tulajdonos kalandos éveiről lemaradnánk. A márkát ugyanis 4 fiatalember alapította, egész pontosan Paul és James Van Doren, Serge D’Elia és Gordon Lee. Közülük Paul és Serge kezében volt a részvények többsége, míg 10-10%-ot James és Gordon birtokolt.

Mindenesetre azt elmondhatjuk, hogy a Vans hajtómotorja Paul Van Doren volt. Van Doren több milliárdoshoz és sikeres üzletemberhez hasonlóan úgy döntött, hogy idejekorán otthagyja az iskolapadot és inkább a pénzkeresésre koncentrál. Ennek köszönhetően és a lóversenyekhez, illetve a lovakhoz fűződő szakértelmének köszönhetően fogadási tippekkel kezdte el megkeresni a betevőt.

Ezt azonban nem nézte jó szemmel Van Doren édesanyja. Annak érdekében, hogy fiát visszaterelje a helyes útra, magával vitte a munkahelyéül szolgáló cipőgyárba a rakoncátlan gyermeket. Innentől kezdve a többi már szinte történelem.

Vans cipő

 

Az első Vans cipő és a kezdetek

A vállalkozás legelső napján még mutatkozott némi szervezetlenség és tapasztalatlanság. 1966. március 16-án Van Dorenéknek 12 vásárlójuk volt, akik 3 féle minta közül választhatták ki a nekik tetsző darabot. Mivel az 1960-as évek vége felé csupán 3 cég készített vulkanizálással rendkívül strapabíró cipőtalpakat, a Vans komoly előnyre tett szert a piacon lévő többi szereplőhöz képest.

Ehhez jött még hozzá az is, hogy a sportcipő gumitalpát a vastagság megduplázásával extra tartóssá tették. Ráadásul a vásárlók saját maguk választhatták ki, hogy milyen anyagból és színből készüljön el a tornacipő felső része, így teljesen a saját ízlésükre formálhatták a lábbelit. Ami egy kis extra csavart visz a történetbe, hogy a nyitás napján csak a kiállítási darabok voltak legyártva, így a polcokon csupán üres cipős dobozok sorakoztak mutatóban.

Ahhoz, hogy mégse legyen galiba, megkérték a vásárlóikat, hogy délután-estefelé térjenek vissza az elkészült cipőkért. Ezután Paul Van Doren és Gordon Lee legyártották a műhelyben a cipőket, de ekkor jött az újabb csavar: mivel nem gondoskodtak váltópénzről, visszaadni sem tudtak a fizetést követően. A csorba kiköszörülése érdekében megkérték a vevőket, hogy vigyék haza a cipőket és csak másnap fizessék ki őket. Csodák csodájára, mind a 12 vásárló visszatért és kifizette a megvásárolt cipőt, ami egyébként az ikonikus Authentic modell volt, bár akkoriban még #44 névre hallgatott.

Vans authentic

 

Vans cipő és goffri?

Nos, az alapítók természetesen nem a belgák híres édességét majszolgatták, amikor megnyitották az üzletet. Viszont az édesség mintáját már a kezdetektől fogva előszeretettel használták és használják ma is a gumitalpakon. Ennek oka az, hogy mivel dupla vastagságú talppal dolgoznak, viszont használat közben töredezni kezdett a talp azon része, ami a legnagyobb igénybevételt kapta.

Hogy javítsanak a talp minőségén és végül a sportcipők komfortján, James Van Doren a már meglévő Waffle Sole-hoz adott hozzá 9 ellentétes irányú vonalat. Ez már sikeresen tompította a használat közben keletkezett nyomást, így a Vans sportcipők talpa végre tényleg olyan strapabíró lett, amilyennek megálmodták.

Vans sneaker

Mindent egybevetve nem csoda, hogy a Vans cipő gyorsan a kaliforniai deszkások kedvence lett, annak ellenére, hogy a talp hátsó részén viszonylag gyorsan kopott a cipő. Ennek a finom kritikának aztán két deszkás, Tony Alva és Stacy Peralta adott hangot és megkérdezték Van Dorenéket, hogy alakítanának-e a modellen úgy, hogy az a deszkás közösségnek is jó legyen.

Mivel a Vans már akkor is nagyon figyelt a vásárlói visszajelzésekre és kérésekre, természetesen belementek az alkuba. Az együttműködésnek végül az ikonikus #95, vagyis a Vans Era, a tökéletes deszkás sportcipő lett az eredménye. No meg persze a deszkás kifejezésből eredő „Off the wall” logó, ami idővel a márka identitásának részévé vált.

 

Ikonikus Vans cipő Amerikából

A Vans alapítása óta eltelt közel 6 évtizedben számtalan ikonikus lábbelit adott a márka a világnak. A fentieken kívül ott van még a #36, azaz a Vans Old Skool, ami a párnázott saroknak köszönhetően még inkább kiszolgálja a deszkások igényeit. Ráadásul a márka legtöbb eladást produkáló tornacipőjévé vált.

Vans oldskool

Természetesen az innováció itt még nem állt meg, hiszen a gördeszkázás nem egy bokakímélő művelet. Hogy óvják a láb épségét, megalkották a magas szárral dolgozó Sk8-Hi modellt. Ez Steve Van Doren – Paul fia – szerint már nemcsak a sport, de street culture és a zene rajongóit is leveszi a lábukról. Persze csak képletesen.

Ha már ikonikus Vans cipő kerül szóba, akkor a legendássá vált Checkboard Slip-On mellett sem mehetünk el szó nélkül. A Vans híres fekete-fehér kockás mintája a márka rajongóinak köszönhetően került rá a tornacipőre.

Vans slipon

Még az 1970-es évek végén indított a gyártó ugyanis egy olyan versenyt, amiben a vásárlóik megtervezhették, hogyan nézzen ki a talpat körbevevő gumirész. Ez egy folytatólagos pályázat volt, a nyertesek pedig a gyárlátogatás mellett még Disneylandben is eltölthettek egy felejthetetlen napot.

Mindent egybevetve, a pályamunkák értékelése során a tervezők úgy látták, hogy ez a fekete-fehér kockás minta inkább a csuka felsőrészén mutatna jól. Így jött létre a Checkboard Slip-On, ami azután robbant be igazán a köztudatba, hogy az 1982-es Változó világ című filmben, Sean Penn is magára öltötte a lábbelit. Menő, nem igaz?

 

Vans tornacipő Borgo

Legyen Neked is Vans cipő a lábadon!

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy szabad utat engedj a lelked mélyén rejtőző deszkásnak, ne fogd vissza magad! Add át magad a laza stílusnak és válaszd ki a Borgo korántsem lebecsülendő Vans sportcipő választékából a hozzád illő darabot!

Ne feledkezz meg a biztonságos online vásárlásról, a gyors kiszállításról és persze a kézből-kézbe csere intézményéről sem. Abban az esetben ugyanis, ha nem lenne jó a méret, vagy a kiválasztott árnyalat mégsem passzol a ruhatáradhoz, a bejelentés másnapján már cseréljük is a megfelelő modellre a cipődet. A kényelmedért mindent!

másnapi csere webshop

További trendekről és akciókról olvashatsz,
ha feliratkozol a #borgosztikus blogra!

Ezeket olvastad már?

A popcorn-talpú sportcipő és az 5 rivális

A popcorn-talpú sportcipő és az 5 rivális

Ápr. 18. 2024 | szerző: Donáth Kitty  Különleges sportcipő nem sok helyen elérhető, hisz többnyire az átlagost könnyű eladni. Egyáltalán mi számít különlegesnek? Pont ennek próbáltunk utánajárni a saját raktárunkban kódorogva. Az biztos, hogy nem csak a kinézet...

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Mar 7, 2024 | szerző: Szabó Dénes  Őrület söpör végig a világban. Főleg Európában nagy az érdeklődés. A Temu betörte az ajtót a filléres áruival és mindenkitől el is venné a piacot az öreg kontinensen. Sokakat izgat hát itthon is a kérdés: Temu vagy magyar...

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Feb 28, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Sneaker lázban ég a világ az elmúlt 4-5 évben. Mondhatni óriási az érdeklődés az egész bolygón (hivatkozva a Grand View Research USA adataira). A borgo webshopban is 70%-ban sneakereket árulunk. Van aki télre is ezt hordja és...